Programok

Dátum:: szombat, 16 március 2019 Kezdés:: 19:00
Műfaj': Jazz

Love is here to stay | szombat, 16 március 2019
Karosi Júlia Quartet

Értékeld
(0 szavazat)
  • Előadó: Karosi Júlia Quartet
  • Műfaj: Jazz
  • Dátum: szombat, 16 március 2019
  • Kapunyitás: 18:30
  • Kezdés: 19:00
  • Helyszín: Henye Borbár, Bodrogkeresztúr
  • Belépőjegy: 1.000 Ft

Karosi Júlia: Love Is Here to Stay

lemezbemutató koncert

„Karosi Júlia énekesnő az egyik legválasztékosabb ízlésű hazai jazzelőadó, aki tudatosan építi saját repertoárját az igényes megszólalás és a közérthető, de egyértelműen modern stílus jegyében.” – írta Zipernovszky Kornél Karosi Júliáról az énekesnő 2019. február 10-i Müpa-koncertjét beharangozó cikkéban (Müpa Magazin, 2019. január-február, Júlia koncertje a Jazz Showcase zárókoncertje volt).

A 2018 őszén, George Gershwin születésének a 120. évfordulójára megjelent album egyik különlegessége, hogy élő koncertfelvételt rögzít: az ősbemutató a Zeneakadémián volt, s a varázsos dalok azonnal nagy sikert arattak. A koncert hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új hangszerelésében, valamint hangzásvilágukban is egyediek, modernek. Akik jól ismerik Gershwin dalait, mint amilyen például a Summertime vagy az I got rhythm, azok számára is tartogat a lemezbemutató koncert izgalmas meglepetéseket.

             A Karosi Júlia Quartet tagjai:

                                                Karosi Júlia – ének

                                                    Tálas Áron – zongora

                                                    Bögöthy Ádám – nagybőgő

                                                    Varga Bendegúz – dob

             Részlet két kritikából:

„Júlia energikus időérzéke és játékossága egyik pillanatról a másikra új színnel tudja felruházni a zenei környezetet. Az énekesnő szólói izgalmasak, érzelmesek és meglepőek is olykor – a néhány pillanat erejéig felbukkanó, kiváló ízléssel elhelyezett autentikus zenei színezetek pontosan azt teszik hozzá a jazzénekszólókhoz, amitől – ha lehet – még egy cseppet izgalmasabbak lesznek. Júliának nemcsak énektechnikája és azonnal felismerhető, egyedi hangszíne teszi éneklését magával ragadóvá, hanem hibátlan kiejtése is, mely kényes faktor lehet általánosságban véve az énekeseknél. A Love is Here to Stay méltó tisztelgés a jazzirdalom egyik legfontosabb dalszerzője előtt és egy nagyon izgalmas lemez. Fiatal zenészgárda fantasztikus teljesítménye ez a korong...” – írta Pázmándi Gergely kritikus a Gramofon 2018/4. számában.

A JazzMa kritikájában pedig így vélekedett Gáspár Károly: „Júlia hangja számomra tökéletesen kifejezi azt, amikor egy művész klasszikus zenei képzettségét tudja és meri használni a jazz világában. Kristálytiszta, ugyanakkor - ha kell – ’dögösen’ hamiskás, érzelmekkel teli, sőt időnként drámai, de mindig élettel teli és pozitív. (…) George Gershwin volt az első, aki ’hídemberként’ összekötötte a klasszikus zene és a jazz muzsika partjait. Illik róla méltóképpen megemlékeznünk; ehhez nagyszerű lehetőséget nyújt Karosi Júlia ’Love Is Here to Stay’ című albuma, hiszen benne van az utánozhatatlan ’Karosi-faktor’!”

Karosi Júliáról röviden: az ELTE Bölcsészettudományi karára járt, esztétika-filozófia szakra, majd a bölcsészdiploma megszerzése után végezte el a Zeneakadémia jazzének szakát. Nemrég pedig befejezte ugyanitt a Master képzést is.

Első lemeze, a Stroller of the Streets (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg, s a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó, markánsan egyéni hangvételű album azonnal pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt, úgy, hogy még egy négyszámos, feldolgozásokat tartalmazó kislemezt is megjelentetett You Stepped Out of a Dream címmel.  

Karosi Júlia híre a tengerentúlra is eljutott: a második lemeze a New York-i Dot Time Records gondozásában látott napvilágot 2014-ben. A Hidden Roots (Rejtett gyökerek) cím az énekesnő zenei gyökereire utal, amelyeknél kiemelt fontosságú a magyar népzene és Bartók Béla életműve, ez a finoman összefonódó, kettős örökség.

A zenei örökséghez kötődik az új Gershwin-produkció, a Love Is Here to Stay című album is, hiszen az amerikai zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla életműve.